onlyCROATIA Facebook onlyCROATIA Youtube onlyCROATIA Instagram
BELGIUM: Tel: ++32/(0)474 118 946 | E-mail: sales@onlycroatia.com
CROATIA: Tel: +385(0)98/167-4446   | E-mail: info@onlycroatia.com

onlyCroatia.com - Travel news and infos

 

Edukacija za primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu

16.03.2018. | Interesting news from tourism
U HGK Županijskoj komori Split održana je edukacija za primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine, a jučerašnje predavanje je dio niza edukacija koje je Hrvatska gospodarska komora organizirala zbog velikog interesa svih dionika u turizmu. Predstavnici svih 14 turističkih udruženja i zajednica pri HGK sudjelovali su u radnim skupinama Ministarstva turizma pri izradi novog Zakona o pružanju usluga u turizmu.

- Time su uvaženi prijedlozi gospodarstva. Iako je zbog obvezne implementacije EU direktiva i drugih propisa, onemogućeno potpuno zadovoljstvo, zakonom je ipak maksimalno iskorišten prostor za kvalitetniji rad u turizmu. Tako će turistički inspektori ubuduće za početak izdati upozorenje poduzetnicima za zatečene nepravilnosti i dati rok za njihovo otklanjanje, a ne odmah kažnjavati, što su strukovna udruženja tražila dugi niz godina - poručili su iz HGK Županijske komore Split.

Operativnu primjenu novog Zakona prezentirao je predavač na visokim školama Aspira i Vern Željko Trezner koji je istaknuo temeljna obilježja nove regulative, dok je viši turistički inspektor u Službi turističke inspekcije – Područne jedinice Split Ivan Klarić predstavio novosti u prekršajnim odredbama. Trezner se posebno osvrnuo na drugačije korištenje pojmova u definiranju usluga turističkih agencija, voditelja poslovanja, turističkih transfera te aktivnosti pustolovnog turizma. Svojim su dolaskom veliki interes iskazali mahom predstavnici putničkih agencija i hotela s područja Splitsko-dalmatinske, ali i Zadarske županije.

- Kritična područja primjene EU direktive bit će praktične implikacije primjene definicije paket-aranžmana i povezanih putnih aranžmana, definiranje izuzeća od primjene direktive te pitanja zaštite od nesolventnosti. U pripremi je i priručnik s najčešćim pitanjima i odgovorima vezanim za novi Zakon, a nakon održanog ciklusa predavanja, na web stranici HGK će biti moguće pregledati i snimku održane prezentacije - istaknuli su iz HGK Županijske komore Split.


AUTHOR:
SOURCE: Dalmatinski portal
VISITS: 404