onlyCROATIA Facebook onlyCROATIA Youtube onlyCROATIA Instagram
BELGIUM: Tel: ++32/(0)474 118 946 | E-mail: sales@onlycroatia.com
CROATIA: Tel: +385(0)98/167-4446   | E-mail: info@onlycroatia.com

onlyCroatia.com - Travel news and infos

 

U Mostaru održano drugo takmičenje popularnog Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva

06.10.2016. | Events in the region
Drugo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Bosni i Hercegovini održano 24. rujna opravdalo je sva očekivanja - koja su bila prilično visoka, a sudeći po reakcijama publike mnoga je i nadmašilo.
Preko 20.000 gledatelja uživalo je u preko dva sata spektakularnih skokova, u izvođenju najboljih svjetskih skakača i skakačica.
Na kraju, kraljica i kralj Starog mosta postali su Lysanne Richard i Michal Navratil.

Još od prijepodnevnih sati, rijeke ljudi su se počele spuštati prema plaži ispod Starog mosta. Do početka takmičenja u 13h, svi prilazi mostu bili su zakrčeni, a 20.000 gledatelja je preplavilo cijeli prostor ispod i oko mosta.

Prije takmičenja, mladi muzičari iz Mostar Rock škole suna Starom mostu izveli možda i najveću himnu Mostara, Šantićevu „Eminu“, što je nagrađeno velikim aplauzom.
A potom je uslijedilo ono što su ljubitelji skokova u Mostaru i cijeloj BiH mjesecima s nestrpljenjem iščekivali: sedmo takmičenje sezone 2016 Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Atmosfera na plaži ispod Starog mosta je proključala već pri predstavljanju takmičara, i takva je ostala sve do kraja. U preko dva sata fantastičnih skokova i akrobacija od kojih zastaje dah, ni publika nije ostala dužna skakačima, nagrađujući svaki njihov skok gromoglasnim aplauzima.
U takmičenju muškaraca, pobjednik je češki skakač Michal Navratil. On je ponovio senzaciju sa prethodnog takmičenja u Walesu, kada je nedugo nakon operacije koljena ostvario svoju prvu pobjedu u Prvenstvu. Stari most je ostao neosvojiva tvrđava za Britanca Garyja Hunta. Aktualni prvak i najuspješniji skakač Svjetskog prvenstva ni ovog puta nije uspio doći do pobjede u Mostaru i morao se zadovoljiti drugim mjestom. Kao i prošle godine, treće mjesto u Mostaru pripalo je Davidu Colturiju (SAD).

U pauzi između dvije runde skokova, publiku je oduševio revijalni nastup jedne druge vrste skakača. Padobranci iz Red Bull Skydive Teama su se, nakon kratkog kruženja visoko u zraku, sjurili naniže, prošli ispod luka Starog mosta i sletili u Neretvu, što je izazvalo prave ovacije.
Poseban trenutak u toku takmičenja desio se nakon skoka Orlanda Duquea, kada je ovaj legendarni Kolumbijski skakač u ime Red Bulla uručio priznanje za 65 godina početka bavljenja skokovima jednoj drugoj legendi – Emiru Baliću, najčuvenijoj mostarskoj lasti. Bio je to dirljiv prizor: dvije skakačke veličine i stari prijatelji, dvije epohe i dva stila zajedno na čuvenom mostu, ujedinjeni u istoj velikoj ljubavi – skokovima.AUTHOR:
SOURCE: www.redbull.com
VISITS: 577