onlyCROATIA Facebook onlyCROATIA Youtube onlyCROATIA Instagram
BELGIUM: Tel: ++32/(0)474 118 946 | E-mail: sales@onlycroatia.com
CROATIA: Tel: +385(0)98/167-4446   | E-mail: info@onlycroatia.com

onlyCroatia.com - Travel news and infos

 

Pozitivni utjecaji koncepta \"Croatia, full of life\" u prvoj godini primjene

10.10.2016. | Interesting news from tourism
Krovni komunikacijski koncept hrvatskog turizma sa sloganom "Croatia, full of life" u prvoj je godini primjene izravno pozitivno utjecao na fizičke i financijske turističke rezultate ove godine, ali i na veću globalnu prepoznatljivost i popularnost turističke Hrvatske, ocjena je direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića.

Komunikacijski koncept sa sloganom "Croatia, full od life/Hrvatska, puna života" na stranim je tržištima lansiran početkom listopada prošle godine, čime je nakon gotovo 15 godina počeo i sveobuhvatniji zaokret i promjena HTZ-ovih marketinških strategija i promotivnih kampanja, velikim dijelom temeljenih na online platformama te suradnji s globalnim PR, marketinškim i medijskim partnerima.

"Kao i svaka promjena, i ova je u početku izazivala različite, pa i negativne reakcije, pogotovo na domaćem tržištu, no sada više nema takvih reakcija, odnosno barem ih nisam čuo mjesecima. S druge strane, strana tržišta su otpočetka na to bolje reagirala", kaže u razgovoru za Hinu Iviči.

Dodaje da su u HTZ-u zadovoljni učincima tog koncepta i slogana u prvoj godini primjene te da se dijelom i ostvarilo ono što su inicijalno time najviše željeli - bolje promovirati hrvatske atribute i komparativne prednosti za dolazak turista u pred i posezoni.

"Iako Hrvatska i dalje ostaje pretežito zemlja ljetnog turizma i ponude sunca i mora, ipak vidimo važne turističke poraste u pred i posezoni, koji su veći od stopa rasta u glavnoj sezoni, što je za nas najbolji dokaz uspješnosti novih komunikacijskih procesa na tržištima te da su šest atributa Hrvatske koje u tome stalno ističemo – cycling (biciklizam), wellness, gastro, nautika, kultura i poslovna putovanja - našli put i doveli nam turiste", ocjenjuje Ivičić napominjući kako to sve više prepoznaju različite skupine turista, pa i oni tzv. treće (starije) dobi koji i najviše putuju u pred i posezoni.

Izravni utjecaj koncepta i slogana i na financijske rezultate

Osim na fizičke rezultate s više dolazaka i noćenja, za oko 14 posto u devet mjeseci ove godine odnosno s oko 15 milijuna dolazaka i oko 87 milijuna noćenja, što je 10 milijuna noćenja više nego u prethodnoj godini, koncept ima i izravni utjecaj na poraste financijskih turističkih rezultata, koji će po svemu sudeći ove godine također biti bolji od lanjskih.

"Iako je Hrvatska dugo prisutna kao turistička zemlja, ipak se lansiranjem novih kampanja i promocije, što je dio i novog brendiranja, uvijek izazove pažnja. Ako je koncept dobro osmišljen i kvalitetno plasiran, o njemu će se i govoriti, a to je poanta svakog marketinga, kojim se privlače ne samo turisti nego i brojni partneri, od touroperatora do investitora, hotelskih lanaca, pa i slavnih svjetski poznatih osoba koji mogu sami ili dovesti druge da investiraju u Hrvatsku", navodi.

Napominjući kako su trenutno u tijeku natječajni postupci za angažman globalnih agencija, jer ugovori s dvije s kojima su radili ističu krajem ove godine, Ivičić kaže da je sada situacija takva da im se same nude, za razliku od prije dvije godine, kada su praktički morali nagovarati agencije da se jave.

"Raditi PR ili marketing za nacionalnu turističku organizaciju zemlje koja je u turističkom usponu i koja je drugu godinu za redom među zemljama s najvećim rastom na Mediteranu svima je poslovni izazov. Mnogi sada žele raditi s nama, pa i mi možemo biti izbirljivi. Bit ćemo i strogi u zahtjevima, sada bolje znamo i što nam treba, a pozvali smo najveće agencije iz svijeta. Koga god izaberemo od prvih pet koji su prošli prvi krug natječaja, bit će dobro", smatra Ivičić naglašavajući u svemu vrijednost i marketinškog tima u Glavnom uredu HTZ-a za uspjehe kampanja s obzirom na njihovu mladost, znanje i ambicioznost.

Po tržištima, koncept 'full of life' najbolje je zaživio i dao najveće efekte na tržištima Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Njemačke te pogotovo Poljske, iz koje je ove godine došlo 15 posto više turista, a na tom tržištu, kako kaže, ima još puno prostora i nismo napravili još ni pola onog što trebamo. Prostora za rast ima i u Skandinaviji, sjevernoj Njemačkoj, pa i Italiji, koja uz Poljsku najviše obraća pažnju na objave na društvenim mrežama.

Bilo bi dobro da imamo 34 milijuna kuna više

"Kako je naš cilj da 12 mjeseci budemo prisutni na tržištima i kako nemamo dovoljno sredstava da bi non-stop imali marketing, prilično koristimo PR koji je puno jeftiniji, a može biti itekako moćan i učinkovit, uključujući i suradnju sa stranim novinarima čime postižemo da se s manje troškova stalno piše i govori o Hrvatskoj", kaže Ivičić.

HTZ je ove godine, a tako će biti i iduće, imao pet kampanja na stranim tržištima, od kojih je listopadska već krenula, a slijedit će je zimska krajem prosinca i u siječnju, proljetna ili glavna brend kampanja u travnju za predsezonu ili PPS te druga PPS, u ljetu za posezonu.

"Vjerujemo da ćemo za iduću godinu imati dovoljno novca da odradimo sve aktivnosti koje nam predstoje sukladno Strateškom marketinškom planu. To smo uspjeli ove godine, iako nije bilo baš jednostavno s obzirom da smo ostali bez 34 milijuna kuna iz državnog proračuna te smo 'rezali' na drugim stvarima, a i novac predviđen za ljeto sve više prebacujemo za predsezonu kako bi sve pokrili. Bilo bi puno lakše i mogli bi postići veće efekte u predsezoni kada bi imali dodatna sredstva jer kampanje za nekoga motivirati i dovesti u predsezoni koštaju više nego one za ljeto. Stoga se nadamo da ćemo za iduću godinu moći računati s više sredstava", zaključuje Ivičić.


AUTHOR:
SOURCE: Ministarstvo turizma
VISITS: 604