onlyCROATIA Facebook onlyCROATIA Youtube onlyCROATIA Instagram
BELGIUM: Tel: ++32/(0)474 118 946 | E-mail: sales@onlycroatia.com
CROATIA: Tel: +385(0)98/167-4446   | E-mail: info@onlycroatia.com

onlyCroatia.com - Travel news and infos

 

Biciklom po okolici Dubrovnika - Otkrivanje otočja, obale i zaleđa Dubrovnika

16.12.2016. | Our tours
Naše aktivno putovanje biciklom počet će na obali na jugu Hrvatske, u dubrovačkoj regiji, točnije u konavoskom kraju. Upoznat ćemo ruralnu arhitekturu, prirodne raznolikosti i šarm Konavala.

Zatim krećemo u otkrivanje i jednog dijela Bosne i Hercegovine.

Prateći tragove stare uskotračne austrougarske pruge po kojoj je nekad prometovao vlak popularno nazvan "Ćiro", proći ćemo putem starih parnih lokomotiva koje su danas samo prošlost, iako ne tako davna.

Naime, ova pruga bila je puštena u promet 1901. godine, a ukinuta 1976.godine, kada je u svibnju "Ćiro" prošao ovom trasom zadnji put.

Upoznat ćemo krajeve kojima je putovao "Ćiro" i njegovu zanimljivu povijest - od priprema za gradnju pruge krajem 19.stoljeća, pa do ostvarenja ovog, u to doba vrlo teškog građevinskog projekta početkom 20. stoljeća.

Krenut ćemo dalje stazama Dubrovačke Republike i posjetiti Ston, jedan od najvažnijih centara tog doba koji je stoljećima bio središte proizvodnje soli, temelj bogatstva i trgovine Republike.

Danas se u Stonu također tradicionalno bere sol u starim solanama, iako je ta proizvodnja daleko manjeg značaja nego nekad. Ono što se nije mijenjalo od vremena Dubrovačke Republike je način proizvodnje koja se temelji isključivo na prirodi, te u njoj sudjeluju samo sunce, more i čovjek.Degustirat ćemo kamenice i jedno od vina poluotoka Pelješca.

Iz Žuljane na poluotoku Pelješcu, vozit ćemo uz padine pelješkog kraja, uz osunčana brda okrenuta moru na kojima se uzgajaju autohtone sorte vinove loze među kojima su najznačajniji za razvoj ove regije svakako Postup i Dingač.

Posjetit ćemo NP Mljet i kroz nezahtjevnu i ugodnu vožnju uz obalu Velikog Jezera otkriti ljepote „Odisejeva otoka“, najšumovitijeg dijela hrvatskog otočja.

Kad je riječ o otocima i najvažnijim destinacijama na dalmatinskom otočju, nezaobilazno mjesto je svakako otok Korčula.

Posjetit ćemo grad Korčulu, grad Marka Pola, poznat po prekrasnim arhitehtonskim ostvarenjima u lokalnom kamenu iz kamenoloma korčulanskog otočja. Vidjeti ćemo djela brojnih domaćih i stranih graditelja i klesara, te ćemo preko vinograda i maslinika nastaviti dalje prema pješčanim plažama Lumbarde.

Nekad grčko naselje na obali otoka, Lumbarda je poznata po vinogradima na pjeskovitom tlu na kojem uspijeva autohtona sorta Grk, za koju vjerujemo da datira još iz davnog doba grčke kolonizacije na Jadranu.

Naše putovanje južnom obalom, otocima i zaleđem, putovanje je tokom kojeg upoznajemo prirodu, kulturu, tradiciju, spomenike, ali i gastronomiju i lokalne specijalitete.


AUTHOR: onlyCroatia.com
VISITS: 2350